Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πλήττονται τα φωτοβολταϊκά

Σημαντική κάμψη καταγράφεται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών μετά τις γενναίες περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις... του τομέα σε Γερμανία και Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως.

Η υπερπροσφορά σε φωτοβολταϊκά πάνελ έχει οδηγήσει τις τιμές τους σε επίπεδα 35% ως 40% χαμηλότερα από το «χρυσό» 2010, επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση πλήθους κατασκευαστών αλλά από τα οποία επωφελούνται καταναλωτές και διανομείς.

Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Η Solyndra χρεωκόπησε, οι First Solar και SunPower Corp. είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν, ενώ στην ίδια μοίρα έρχονται και οι «φτηνοί» Κινέζοι.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στη Γερμανία βασίστηκε για χρόνια σε «παχιές» επιδοτήσεις και πιάστηκε εξαπίνης όταν η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε δραματικά την υποστήριξη, για να αναγκάσει τις εταιρείες να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να αποσύρει την κρατική υποστήριξη, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης και αύξηση των αποθεμάτων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή, η λήξη δύο προγραμμάτων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ δημιουργεί νέα προβλήματα ρευστότητας στις εταιρείες φωτοβολταϊκών, την ώρα που βρίσκονται υπό κατασκευή εγκαταστάσεις ισχύος 2 γιγαβάτ στη χώρα, επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο των 1,5-1,6 γιγαβάτ των πρώτων εκτιμήσεων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου έληξε το πρόγραμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα -που προβλέπει άμεση επιδότηση σε μετρητά του 30% του κόστους των νέων έργων- λήγει στο τέλος του έτους.

Οι παράγοντες της αμερικανικής αγοράς φωτοβολταϊκών ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει τη διάρκεια των προγραμμάτων, αλλά ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται ότι η κατάρρευση της Solyndra, η οποία «βούλιαξε» αφού έλαβε 535 εκατ. δολάρια από το κράτος, έχουν πλήξει την εικόνα του κλάδου στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου